Madrid, 24 i 25 de febrer de 2023

I Trobada de l’ecosistema crític del llibre

Madrid, divendres 24 i dissabte 25 de febrer

Treballem amb llibres perquè creiem que són eines de transformació social. Pel que conten a cau d’orella, a vegades des de molt lluny en el temps i en l’espai, i pels vincles que generen en el seu intercanvi i discussió en cada lloc.

Som llibreries, editorials i distribuïdores crítiques o fora de motle o amb vocació transformadora o trencadora… El que habitualment s’engloba sota l’etiqueta de llibreries o editorials crítiques, independents o polítiques.

Volem reunir-nos per a generar una anàlisi pròpia sobre el sector del llibre i les seues grans tendències. Per a fixar les nostres línies estratègiques, tant en el que concerneix a la sostenibilitat com pel que fa a maximitzar la potència dels nostres projectes. Creiem, de fet, que ambdues van de bracet.

Hem seleccionat tres nusos i tres línies estratègiques per a debatre en la Trobada, a l’espera de les vostres aportacions en les diferents sessions:

La proliferació de llibreries i editorials crítiques que treballen amb textos i esdeveniments similars poden tancar-nos en un marc de competència de suma zero. Però no estem ací per a repartir res, estem ací per a rebentar el pastís. Si en som més, també podrem arribar més lluny, a més gent. Com ho fem? Com ampliem juntes el nostre radi d’abast?

El comerç digital dificulta els usos col·lectius i les trobades i intercanvis físics que propicien els llibres, també la possibilitat de recomanar novetats que òbriguen l’inesperat a les llibreries, just el que nosaltres ens dediquem a alimentar. El teixit social que ajudem a construir en la nostra quotidianitat és la base de qualsevol transformació. Com ho diem més alt i millor? Com ens posem en valor?

L’estructura empresarial del sector i la nostra pròpia precarietat fa molt difícil construir al marge dels grans grups: necessitem millors condicions en la distribució, millorar els nostres serveis i una major capacitat de finançament. Però és com un peix que es mossega la cua. Posant per davant criteris comercials, afeblim els projectes que som més que un negoci, perquè precisament si atenent altres principis i objectius, necessitem estructures empresarials més sòlides (el que implica una cooperació entre projectes) que ens permeten competir.

Però, podria la cooperació intersectorial (entre llibreries, distribuïdores i editorials i altres dispositius del llibre), basada en aliances polítiques, generar un circuit que ens fera més autònomes, que ens dotara de la sostenibilitat i la potència que busquem? Com podem enfortir entre nosaltres l’ecosistema crític del llibre?

Volem «ampliar públics», «posar-nos en valor» i «cooperar i no competir» en un marc d’aliances intersectorials. Perquè, atomitzats en la cadena de valor del llibre, ens posen els uns contra els altres i perdem de vista que els usos més fructífers dels llibres, també els més sostenibles, depenen de les aliances socials i polítiques de les que beguen i s’alimenten.

Quins altres nusos i línies estratègiques caldria incloure? Com les desenvolupem? La trobada serà un temps per a aprendre d’experiències virtuoses, per a posar en comú diagnòstics i, sobretot, desitgem, per a pensar formes concretes d’enfortir-nos juntes.